Bireysel Emeklilik hakkında planlarımız nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?


Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet katkısıyla birikim odaklı insanların, emeklilik yaşamında ek gelir sağlamasına yarayan sistemin genel adına denir.


Çoğu zaman iş yaşantımızda çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz ve her geçen gün birikim yapmayı sürekli erteleyip, taksitle alışverişin ya da kredi kartlarının kurbanları olmaya devam ediyoruz. Ekşi sözlük üzerinden okuduğum bir paylaşım ile ben hayatımı değiştirmeye karar verdim diyebilirim! Nasıl mı?


Bireysel Emeklilik’le giriş yapan kullanıcıların yorumlarını inceledim. Yaşı genç olmasına rağmen, yıllardır bu sistemin içinde olan insanları görünce, bireysel emeklilik sisteminin gerçekten faydalı olduğunu düşünmeden edemiyorsunuz.


İleriye dönük planlar yapmak da nereden çıktı diyebilirsiniz? Ancak belirli bir yaşa gelmiş, çevrenizdeki insanların durumlarını iyi analiz etmelisiniz. Örneğin, ben anneannem ve dedem ile birlikte yaşamaktayım ve onların çift emekli maaşıyla ay sonunu getirmekte nasıl zorlandıklarına şahit oldukça, devlet katkısıyla gerçekleşen bireysel emeklilik çeşitlerini ve şartlarını incelemeye başladım.


Bireysel Emeklilik Çeşitleri!


Öncelikle Bireysel Emeklilik Sistemini bize sağlamakta olan bir düzine banka adı görebiliyoruz. Aslında bankaların sayfalarında yazan uzun açıklamalar da, anlaşılmaz ve can sıkıcı olabiliyor. Bireysel Emeklilik hayali kuran insanların öncelikle şunu anlaması gerekiyor. Bireysel Emeklilik zorunlu bir işlem değil. Farklı bir döviz fonu ya da dolar fonu mantığı gibi, geleceğe yönelik yatırım aracı olarak düşünmek gerekiyor.


Bu noktada aklımızı karıştıran en önemli konu Bireysel Emeklilik ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekliliği arasında ne derece fark olduğu ve insanların bankalara olan güvensizliği sebebiyle kuşku ile yaklaşıyor olmaları. Emeklilik şirketlerinin yaptığı tüm işlemlerin Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı tarafından doğrudan denetlendiğini bilmek içimizi rahatlatacaktır.


Ancak şunu da unutmamak lazım, Bireysel Emeklilik her ne kadar mantıklı gibi gözükse de, eğer düzenli gelir sahibi bir insan değilseniz, ek yönetim gider kesintisi, ara verme kesintisi, fon toplam gider kesintisi gibi ücretler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Normal şartlarda, sözleşmedeki beş yılımızın toplamında yapılan giriş aidatı ve yönetim gider kesintileri toplamı, Türkiye şartlarında 30 günlük asgari ücretin yüzde 8.5’ini aşmayacak şekilde düzenlenmiştir.


Bireysel Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?


Gelin Bireysel Emeklilik Sistemi avantajlarına göz atalım. Diyelim ki aylık 200 TL ödeyebilecek bir bütçeniz var. %25 devlet katkısından faydalanarak, otuz yaşınızda sisteme giriş yapmanız durumunda, altmışlı yaşlara doğru geldiğimizde emekli oluyoruz. Araştırmalarıma göre çoğu banka net bir sayı veremese de, tahmini analizler bizlere 85 bin TL ile 110 bin TL arasında birikim yapabileceğimizi gösteriyor. Bireysel Emeklilik maaşı için hiç de kötü bir ek gelir olacağını düşünmüyorum.


Emeklilik Şartları Hakkında!


BES’e başvurabilmek için 18 yaşını doldurmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yeterli oluyor. Sistem şartlarında ise, 10 yıl boyunca sisteme devam etmek ve günümüz şartlarında 57 yaşına girmek; emeklilik hakkımızın doğmasına olanak sağlıyor.


Bireysel Emeklilik Bankalar ve Devlet Katkısı!


İnternet’te araştırdığım veri analizine göre, Bireysel Emeklilik için Garanti, Ziraat, Halkbank ve Avivasa en çok tercih edilen bankalardan olmuş. Bunun gibi büyük yatırımlarda, özellikle bankaların sözleşmelerini iyi okumak gerektiğine inanıyorum. Acele ve yanlış bir kararla döviz fonu ya da dolar fonu tercih etmek, kur değişimi ve ekstra giderler ile gelecekteki emeklilik hayallerinizi suya düşürebilir. Sözleşmedeki hiç bir maddeyi okumadan sadece %25 devlet katkısı varmış diye gitmek ve kendinizi borca sokmak, size erken cayma bedeli talebiyle hayal kırıklığına uğratabilir.


Bireysel Emeklilik Başvurusu!


Bildiğiniz gibi günümüz teknolojisinde, bankalarla iletişime geçmek ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ne başvurmak oldukça kolay bir işlem. Tek yapmanız gereken bireysel emeklilik işlemine giriş için tercihen bir banka seçmeniz ve müşteri temsilcisiyle görüşmeye başlamanız. Normal hesap açma işlemlerinde bile zorla dayattıklarını bir prosedür olarak uzun bir süredir devam ediyor.


Fon Durumu Hakkında!


Detaylı fon bilgileri, emeklilik şirketlerinin BES kullanıcılarıyla paylaşmakta oldukları bilgilerin en başında geliyor. Ayrıca BES kullanıcıları talep etmeleri halinde, bankanın İnternet siteleri, mobil bankacılık uygulaması ve çağrı merkezleriyle de anında bilgi alabiliyorlar. Standart aylık olarak SMS gönderimi hakkında belirli bir tarifeleri var mı bilemiyorum ancak öğrenirseniz mutlaka bu yazının altına yorum bırakabilirsiniz.


Bireysel Emeklilik İptal Etme İşlemi!

Bankacılığın her işlemi gibi en zor ve süreçli olan yaratmak değil, iptal etmek oluyor. Uzun soluklu yatırımlarda, çoğu zaman telefon yoluyla iletişime geçmek ve iptal ettirmenin imkansıza yakın bir değer olduğunu gözlemledim. Banka çalışanları ekstra tekliflerle ya da gereksiz bilgi paylaşımıyla aklınızı karıştırmaya çalışabilir, dikkatli olmalısınız. Sözleşmenizde yer alan Bireysel Emeklilik ayrılma, cayma bedeli ve iptal etme ile ilgili işlemleri lütfen sözleşmeyi daha imzalamadan önce dikkatli okuyun.


Bireysel Emeklilik Cayma Bedeli

Bireysel emeklilik cayma hakkınız ve cayma bedeli hakkında, İnternet ortamında kesin bir bilgi yok. Kullanıcıların yaşı, sistemdeki süreleri ve banka seçimine kadar değişkenlik gösterdiğini düşünmekteyim. Bireysel Emeklilik’ten Ayrılma hakkında en doğru bilgiyi, sözleşme imzaladığınız bankayı arayarak öğrenebilirsiniz.


Kullanılan Etiketler: Bireysel Emeklilik Sistemi, Devlet Katkısı ve Bankalar, Bireysel Emeklilik İptal Etme, Bireysel emeklilik sistemi, bireysel emeklilik iş bankası, bireysel emeklilik iletişim, bireysel emeklilik hesaplama, bireysel emeklilik garanti, bireysel emeklilik iptal etme, bireysel emeklilik ekşi, bireysel emeklilik ziraat, bireysel emeklilik caiz mi, bireysel emeklilik nedir, bireysel emeklilik Halkbank, bireysel emeklilik zorunlu, bireysel emeklilik şartları bireysel emeklilik avivasa, bireysel emeklilik ayrılma, bireysel emeklilik giriş, bireysel emeklilik başvurusu, bireysel emeklilik cayma sms, bireysel emeklilik avantajları, bireysel emeklilik döviz fonu, bireysel emeklilik cayma hakkı, bireysel emeklilik çeşitleri,bireysel emeklilik dolar fonu, bireysel emeklilik cayma bedeli, bireysel emeklilik emekli maaşı, Devlet katkısı nedir, bireysel emeklilik emekli olma şartları, yüzde 25 devlet katkısından faydalanmak, bireysel emeklilik eğitim, ,Detaylı Fon Bilgileri, bireysel emeklilik faydalı mı, bireysel emeklilikte devlet katkısı, Bireysel Emeklilik Planlarımız, bireysel emeklilikte bankalar

Bireysel Emeklilik hakkında planlarımız nelerdir?” için bir yorum

  • 2018-06-03 tarihinde, saat 23:22
    Permalink

    Emeklilik yaşının Türkiye’de kaç olduğunu biliyoruz değil mi?? 🙂

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir