Dropshipping nedir? Ne değildir?
Dünya üzerindeki E-ticaret sisteminde, hali hazırda stok barındırmadan gelen siparişleri, satıcının deposundan alıp komisyoncunun belirlediği kendi komisyon yüzdesiyle satış yaptığı, e-ticari komisyonerliğe verilen iş sektörünün adına Dropshipping denir.
Dropshipping Nasıl Yapılır? Nasıl Çalışır?
Hadi ben de hemen şimdi “Dropshipping yapmak istiyorum!” dediğinizi duyar gibiyim. Günümüzde kolay dropshipping kavramı yeni bir sektör gibi bir algı yaratılmaya çalışılsa da aslında değil. Geçmişte öğrenciler ve ek iş yapmak amacıyla bu işe başlangıçta girişmiş ticaret ile ilgili insanlar, önceleri yurtdışından ucuza aldıkları ürünleri kendileri stoklayarak belli bir komisyon koyup, çeşitli ikinci el sitelerinde ya da sosyal medyada benzer bir iş modeliyle satmaya çalışıyordu. Dropshipping yönteminde iste herhangi bir stok yapma, depolama, kargolama gibi bir sorumluluğunuz bulunmuyor.
Peki, nasıl oluyor bu durum? Dropshipping yapanlar, Çin’den ya da farklı ülkelerden ucuza anlaştıkları satıcılardan aldıkları ürünleri komisyon koyup internet üzerinden satışa çıkarıyorlar. Burada internet kısmı önemli, şöyle ki Amazon, Ebay, Aliexpress üzerinden mağaza açmayı tercih edebilirsiniz fakat tek alternatifiniz bunlar değil.
Dilerseniz kendi internet sitenizi kurabilirsiniz ya da hiç bunlara gerek duymadan sosyal medya hesaplarından yürürsünüz. Tek yapmanız gereken sadece hedeflediğiniz kitleye ürünü sizden satın aldığı zaman, Çin’deki ya da anlaşma yaptığınız toptancınız olan mağazaya (Dropshipper ya da Dropshipping tedarikçileri) müşterinizin adres bilgisini, adını ve soyadını iletmek. Ambalajlamak, stoklamak, kargo takibi yapmak sizin sorumluluğunuzda değildir kesinlikle.
Kısaca özetlemek gerekirse, ilk önce ürünlerimizin resimlerini ve videolarını hazırlıyoruz. Açıklama yazılarını yazıyoruz ve sistemimize yüklüyoruz. Kullanıcılarımızı ürünü Amazon’daki mağazamızdan ya da web sitemizden satın aldığı zaman paramız havuzda beklemeye başlıyor. Kullanıcıdan aldığınız adres bilgisini, tedarikçi firmaya iletince, kargolama işlemi başlıyor. Ürün alıcıya ulaştıktan sonra ise Dropshipping sistemiyle kazandığınız para hesaba yatmış oluyor. (Detaylı bilgi ve bu işlemlerin nasıl yapılacağı ilerleyen günlerde gelecektir.)
Amazon, Ebay ve Aliexpress Eğitim Yalanı ile Dolandırılmayın!
Günümüzde İngilizcesi yeterli seviyede olmayan pek çok kullanıcı, çeşitli sosyal mecralardan bu işlerin profesyonel eğitimini verdiğini söyleyen insanların umut tacirliğine maalesef ki kapılıyor. Arkadaşlar, o alacağınız birkaç videodan oluşan 100’lerce dolarlık eğitim setleri size ayda garanti 50 bin $ kazandırmayacak. Altında Porsche, BMW, Mercedes gibi arabalarla gezip, her hafta bir VIP uçak fotoğrafı atan dolandırıcı insanlara dikkat etmenizi öneririm! Sonunuz Çiftlikbank gibi olmasın…
Dropshipping ile Türkiye’de satış!
Gelelim Türkiye konusuna. İnsanlar neden Çin’deki sitelerden Aliexpress, Alibaba, Ebay gibi tedarikçilerin geniş hacimli olduğu platformlardan alıp, Amerika’daki Amazon’da satmaya çalışıyor hiç düşündünüz mü? Amerika’da sistem, Amazon’a aylık belirli bir kazanca kadar, vergisiz kazanç sağlayabilmeyi öngörüyor da ondan!
Türkiye’de günümüz şartlarında bitpazarında bile satış yapsanız, vergi ödemek zorundasınız. N11 dropshipping, Hepsiburada dropshipping ve Gittigidiyor dropshipping yapabilmek için mağaza açma şartlarından bahsetmiyorum bile. Kesinlikle bir şirketiniz ve vergi levhanız olmak zorunda. Ve maalesef ki ülkemizdeki vergiler/kesintiler/komisyonlar sebebiyle bu iş pek mantıklı, küçük bütçelerle para kazandıracak bir durum değil.
Dropshipping Merkezi Sistem Artıları Eksileri Nedir?
Öncelikle kişisel tavsiyem eğitim için yüzlerce $ bayılmanıza gerek yok! Bu site ve YouTube kanalım üzerinden tüm öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım. Mağaza açmak için 29$ + Birkaç dolarlık domain ücreti ile Dropshipping dünyasına adım atabilirsiniz. Dropshipping avantajlarına devam edecek olursak, depo ve stok gibi problemlerle uğraşmak zorunda kalmayız, müşteri satın aldığı zaman satış işlemi başlar. Birden fazla Dropshipper ile anlaşarak içerisinde yüzlerce ürün bulunan siteler kurabiliriz.
Dropshipping sisteminin dezavantajlarından bahsetmek gerekirse, çok uzaklarda bir yerlerde görmediğiniz bir satıcının sattığı ürüne güvenmek zorundasınız. Birkaç iade talebi aldığınızda ve ücreti iade etmediğinizde mağazanız kapanma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Tam doğru ürünü bulup para kazanmaya başladığınızda, Dropshipper artık o ürünü bitirmiş, stoklarında kalmamış olabilir.
İşin özüne gelecek olursak Sevgili Arkadaşlar,
Dropshipping bir anda bizi zengin edecek bir sistem değil. Dijtal dünyada reklamcılığı, kullanıcı ihtiyaçlarını, sosyal medya yönetimini iyi yapan, bu işe gerçekten zaman ve belli bir para ayırıp, başarılı olan bir avuç insan elbette emeklerinin karşılığını alacak.
Efendim gel gelelim o günlere gelene kadar, bu sistemi tam anlamayıp, kısa vadede zengin olma hayaliyle mağazalar açıp, paralarını çöpe atan insanlar her daim başarısız olacaklar ve bu işten sıkılıp az biraz zarar ettiklerinde birkaç haftada mağazalarını kapatacaklar.
HVT’den seçmeler!
1 Bitcoin değerinde gizemli bulmaca montecrypto adlı yazımda, gizemli Bitcoin ödüllü Steam oyununu tanıtmıştım. Takip etmenizi öneririm.
YouTube’daki teknoloji kanalım Kodverse’de Dropshipping üzerine detaylı tecrübelerimi aktardığım yeni videolar gelecek. Özellikle size tavsiyem Udemy ve Youtube üzerinde ücretsiz İngilizce ve Türkçe eğitim paylaşan kanalları takip edin. Ayrıca Ekşi Sözlük’te bulunan Dropshipping bölümü de sistemi anlamınıza yardımcı olacaktır. Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle…