İş görüşmesi yaparken neler sorulur?

İş görüşmesi yapacaksınız, yeni mezunsunuz ya da belirli bir kariyer hedefini gerçekleştirmiş, iş görüşmesi sırasında yıllarca tecrübesi görünen deneyimli bir adaysınız. İş görüşmesi üzerine form doldurmadığınız başvuru sitesi, eleman arayan web sitesi, genel olarak adlandırırsak kariyer sitesi kalmadı. Peki, şimdi ne yapacaksınız?


Bu makaleyi okuyor olmanızdaki ortak nokta iş görüşmeleri ya da diğer adıyla iş mülakatları konusunda aklınıza takılan tuzaklı cevapsız sorulara ve mülakat sırasında davranışlarınıza önem vermek istemeniz. İş görüşmesi için aslında panik yapacak bir şey olmadığını gelin tecrübelerimle birlikte öğrenelim.


İşin özüne gelirsek, bu makalede sizlere yeni bir mezun olarak yaşadığım iş görüşmesi tecrübelerinden ve internette araştırıp mantıklı bulduğum davranışları yorumlayacağım. Bu sayede, mülakat sırasında yapacağınız ufak tefek yanlışların işi kapmanıza engel olmamasının da önüne geçeceğimizi düşünüyorum.


İş Görüşmesi Öncesinde Yapılması Gerekenler


Öncelikle, başvurduğumuz şirketi iyi araştırmalıyız. Firma hakkında çıkan haberler Google üzerinden kolayca bulunabilir. Kurumsal firmaların web sitesinde yaptıkları işleri, hangi firmalarla çalıştığını çoğu zaman görürüz.


Bunun yanında çalışanların Linked-In, Twitter ve Facebook sayfaları bize önemli ipuçları vermektedir. İnsanlar genelde Twitter sayfalarını bir görüşü, düşünceyi açıkça savunmak için kullanırken, Facebook sayfaları ise arkadaşlarıyla etkileşime geçmek, beğendikleri ve daha çok komik buldukları eğlenceli içerikleri paylaşmak için kullanırlar.


Linked-In dediğimiz olay da tamamen iş hayatı üzerine, herkesin takım elbiseli fotoğrafının bulunduğu, kariyer hedefini ve yaptığı işi açıkça yazdığı Facebook, Twitter’a göre biraz daha resmi görülen bir mecradır. İş görüşmesi için bunlara önem vermemiz gerektiğini unutmamalıyız.


Bunlardan yola çıkarsak ve genelde Facebook, Linked-In gibi sayfaların gizli olduğunu düşünürsek, Twitter her zaman bize yöneticilerin siyasi fikirlerini, nasıl bir karaktere sahip olduklarını, hangi düşünceyi savunup, hangisini savunmadığını anlamamızda bir adım daha yardımcı oluyor.


Tabi bunlar yöneticilerin isim ve soy isim bilgisine sahip olduğumuz zaman araştırmaya başlayacaklarımız. Eğer mülakat yapacağımız kişinin sadece adını biliyorsak Facebook arama ekranını kullanarak isim ve şirket adı yazdığımızda şahıslara göre filtreleme yaparak kolayca ulaşabiliriz. Öğreneceğiniz her bilgiyi, özellikle ortak noktalarınızı, kendinizi tanıtmaya başladığınız anda kullanabilirsiniz.


Görünüm Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler


Öncelikle başvuracağımız firmanın gerçekten özgürlükçü mü yoksa aşırı kurumsal mı olduğu konusunda bir fikrimiz olması gerekiyor. Bu durum genelde sektöre göre değişkenlik gösterir. Bilişim, reklamcılık gibi alanlarda insanlar daha rahat kıyafetler giymeyi tercih ederler, mesela bir webmaster olduğunuzda, benim gibi şortla ve kirli bir sakalla iş yerine gitme lüksünüz olabiliyor, ama sakın bunu iş görüşmesinde yapmayın.


Bu tarz firmalarda, yöneticiler insanların kendini özgür hissetmeden verimli ve yaratıcı çalışacaklarına inanmazlar ama mülakat sırasında kılık ve kıyafetinizi detaylı incelerler. Ancak aşırı kurumsal bir firmada yönetici pozisyonunda iş görüşmesine gideceksiniz ya da öğretmenlik, memurluk, bankacılık gibi takım elbisenin sürekli giyildiği bir yaşam alanına gidiyorsanız durumlar 10 kat daha fazla değişir.


Bilişim sektörüne düzgün bir gömlek, kot pantolonla gitmek yeterli olurken, bankacılık gibi kurumsal firmalarda takım elbise giymek zorundasınızdır. Her iki kurum içinde en uygun olanı mevsime göre temiz ve ütülü kıyafetlerle gitmek, bunu asla unutmayın.


Yazın ortasında kalın bir kışlık ceket ve takım elbise ile gitmek sizi gülünç duruma düşürebilir. Ayrıca başvuracağınız pozisyona göre de giymeniz gereken kıyafetinizin türü değişkenlik gösterir. Takım elbiseli stajyer ya da kot ile gelmiş yönetici tarzı pek de ciddiye alınmazlar.


Mülakat sırasında zaten terleyebileceğinizi göz önünde bulundurun. Bildiğiniz gibi aşırı renkli ya da ütüsüz kıyafet giymek, kadınlar için elbisede derin bir dekolte bulunması ve büyük aksesuarlar kullanmak; mülakat sırasında söylediklerinizin değil, görünümünüzün ön plana çıkması demektir ve işi kaybetme olasılığınız oldukça yüksek olur. Kadınlarda makyajın aşırı ya da hiç olmaması kötü bir izlenim bırakır. Abartısız bir makyaj yapmanız gerekiyor. Unutmayın, sade giyinin ama şık olun!


Oturuş Pozisyonunuza Dikkat Edin!


Oturuş pozisyonu çoğu zaman gerçekten önemli bir izlenim verir. Erkekler için bacak açıklığı çok olmamalı, eller dizlerde ya da masanın üzerine konmalıdır. Bacak bacak üstüne atılması erkeklerde yapılmaması gerekir. Kadınlarda ise mülakat ortasında, sohbet ilerledikçe yapabilirsiniz. Saygısız bir görüntü çizmedikçe, koltuk ucunda oturup aşırı heyecanlı da gözükmedikçe, rahat ve hazır olduğumuzu karşı tarafa hissettirdikçe, bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.


İlginç Ve Kalıplaşmış Sorulara Hazırlıklı Olun!


Bu konuda benim tartışmasız önerim Barış Özcan’ın “İş Görüşmesinde Sorulabilecek En İlginç 11 Soru” adlı videosunu izlemeniz. İzlemek için buraya tıklayabilirsiniz. Dünyamız bir zombi istilasına uğrasa ne yapardınız? Sorusu hayata karşı ümidinizi ölçmeye yararken, Restorandaki çalışma rolün ne olurdu? Gibi bir soru insan ilişkilerinizi analiz etmeye yarıyor olabilir.


Favori sözünüz ve sabahları yataktan kaldıran şey nedir? Gibi bir soru ise hayattaki motivasyon kaynağınızı anlamaya yöneliktir. Senden hoşlanmayan birisi senin hakkında ne der? Gibi zor sorulara ise yanıt verirken olabildiğince içten olmaya çalışın. Bu tarz sorulara yanıt verirken kendinizi övmeniz negatif bir etki yaratır. Peki, gelelim kalıplaşmış iş görüşmesi sorularına,


1) Bana Kendinizden Bahsedin!


CV Özeti yerine Hayat hikâyenizi, eğitiminizi ve yaptığınız işleri başvurduğunuz pozisyondaki özelliklere uygun olarak anlatmak yararlı olacaktır.


2) Bize Neden Başvurdun?


Her firma başvuran adayın, yaptıkları iş ve çalıştığı müşteri potansiyeli hakkında bilgi sahibi olmasını bekler. Dolayısıyla, firmanın kendinizce düşündüğünüz artı yönlerinden bahsetmek yeterli olacaktır. Yalnız bunu yaparken her firmaya söylenecek kalıplaşmış cümleler kurmayın. Firmanın çalışma alanına özel olsun. Yaptıkları işlerden bahsedin, bu işverenin oldukça ilgisini çeker.


3) Kendini Nerede Görüyorsun?


İnsan kaynakları bu soruları adaylara yöneltirken, onların başvurdukları pozisyona uygun olup olmadıklarını anlamaya çalışır. Dolayısıyla çizeceğiniz kariyer hedefi, başvuracağınız pozisyon ile örtüşüyor mu bu çok önemlidir. Başvurduğunuz pozisyonun ilerisinde neler olduğunu, öncesine ne gibi teknik bilgiler gerektirdiğini ve bunları karşıladığınızdan emin olun.


4) İyi & Kötü Yönlerin Nelerdir?


İş görüşmesinde ya da iş mülakatında iyi yönlerin ve kötü yönlerin genelde sorulan klasik sorulardan biridir. Burada yapmamız gereken, kötü yönlerimizin farkında olmak ve bunları açıklayıp açıklayamadığımızı karşı tarafa hissettirmek. Ben mükemmeliyetçi biriyim demek kötü bir yön olmadığı gibi, egoist bir yanınız olduğunu vurguladığından tercih edilmemelidir.


5) Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız?


Kimse çalıştığı iş yeri ile %100 mutlu ayrılmaz. Her iş yeri de çalışanını %100 mutlu etme prensibiyle çalışmaz. İyi ya da kötü her iş bize bir tecrübe katar, o yüzden mümkün olduğunca ben işimi seviyordum, pek bir sorun yoktu ama şu konuda anlaşamadık demeniz sizin yararınıza olur. Unutmayın şu anda başvurduğunuz yer de gelecekte sizin belki de eski işiniz olacağından kötü bir algı yaratmamalısınız.


6) Düşündüğünüz Maaş Nedir?


Bu soruya elbette sizin şirket politikası olarak bu pozisyona düşündüğünüz bir aralık vardır demeyi çoğu zaman tercih ediyoruz. Benim önerim iki taraf için de en yararlısı olan, eski iş yerimde benzer bir pozisyon için şu kadar alıyordum diyebilmek. Bu sayede yönetici ve sizin aranızda maaş konusunda bir uçurum yaşanmamış olur. Net olmayı tercih edebilirsiniz. Korkmayın.


7) Bize Sorunuz Var Mı?


Bu soruya kendinizi geliştirmeye yönelik talepler isteyebilirsiniz. Şirket içi ya da şirket dışı eğitimler talep etmek her zaman çalışkan ve kendinizi geliştirmekte olduğunuz imajı verir. Aklınıza gerçekten takılan ve size engel olabilecek bir konu var ise bunu açıkça konuşun. Hafta sonu ek iş yapıyorum ya da çocuğuma bakıyorum gelmem zor olabilir, siz Cumartesi günü çalışıyor musunuz? Gibi net olabilirsiniz.


Görüşmenin Sonunda Neler Yapılmalı!


Elbette size hangi tarihe kadar, ne durumlarda aranacağınızı söyleyeceklerdir. İş görüşmesi sırasında, ısrarla farklı bir yerle daha görüşmeye gideceğim, oradan da şöyle bir teklif aldım demek sizin yararınıza olmayacaktır. Böyle bir durum var ise bile mülakat sırasında değil, sözleşme imzalayacağınız diğer firma ile anlaşmadan hemen önce telefon ile bildirebilirsiniz. Görüşme için teşekkür edip, karşı tarafın iş yükünü de anlayarak, fazla zamanını çalmadan ayrılmanın etkili olacağını düşünüyorum.



Bu makalemizi gerçekten ilgi çekici ve faydalı bulduysanız lütfen beğenmeyi unutmayalım. Bir önceki yazımda, çalışmayan klavye tuşlarını 8 hamlede çözebileceğimizden bahsetmiştim. Eğer merakınız var ise buraya tıklayarak habere gidebilirsiniz.


Kullanılan Etiketler: kodverse, ilanlar, ingilizce mülakat soruları ve cevapları, insan kaynakları görüşme soruları, insan kaynakları iş ilanları, insan kaynakları işe alım soruları, insan kaynakları mülakat, insan kaynakları mülakat teknikleri, iş başvurusuna giderken dikkat edilmesi gerekenler, iş başvurusunda neden bizi seçtiniz sorusuna cevap, iş bulma, iş c, iş görüşmesi, iş görüşmesi mülakat, iş görüşmesinde neler sorulur, iş imkanları, iş sözleşmesi, iş tanımı, iş başvurusu, kariyer, kariyer hedefiniz nedir sorusuna cevap, mülakat soruları, mülakat soruları ve cevapları, mülakat teknikleri, mülakatlarda dikkat edilmesi gerekenler, part time iş ilanları, secretcv, türkiye iş kurumu, yeni asır iş ilanları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir