Microsoft Hololens nedir? Arttırılmış gerçeklikle tanışın!

Microsoft Hololens, Microsoft tarafından geliştirilen, içerisinde kullanıcısına çeşitli hologram ekranları sunan bir arttırılmış gerçeklik gözlüğüdür. Eminim sizler de benim gibi Microsoft Hololens gözlüğü ile birlikte arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik terimlerini daha sık duymaya başladınız. Microsoft Hololens gözlüğünün hayatımıza ne gibi yenilikler getirdiği incelemek için, linkedin’de gördüğüm bir paylaşım sonrası kendimi Koç Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde buldum. Ancak bu incelemeye başlamadan önce, Microsoft Hololens’i daha iyi tanımak için, arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik farkından kısaca bahsetmek istiyorum.


Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Farkı Nedir?


Aslında sanal gerçeklik gözlüklerini hepimiz biliyoruz. Telefonlarımızı VR gözlüklerin içine koyup, bize şu anda içinde bulunduğumuz ortamdan tamamen farklı sanal bir ortama taşıyan teknoloji sanal gerçeklik oluyor. Arttırılmış gerçeklikte ise, bizi sanal gerçeklik gibi %100 olarak bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırmıyor. Bulunduğumuz ortama çeşitli hologramlar ekleyerek, içerisinde yaşadığımız alanı daha fazla teknolojikleştiriyor diyebiliriz. Zaten Microsoft Hololens’in tanıtım filminde de evin içerisinde çeşitli sanal çerçeveler açan insanları görüyorduk. İzlemenizi tavsiye ederim.


Microsoft Hololens’i Tanıyalım!


Öncelikle Microsoft Hololens’in kullanım ve teknik açıdan karmaşık bir yapısı olduğunu söylememiz gerekli. Ancak zamanla, kullanıcı deneyimi yaşadıkça siz cihaza, cihaz da size alışmış oluyor. Ortamı algılamak için 4 tane dışarıya bakan ve 2 tane de içeriye bakan kamerası bulunuyor. Derinlik algılaması için sensörlerinden tutun da, el hareketlerimizi algılaması için sensörlerine kadar her şey detaylı düşünülmüş. Fakat başarılı olmuş mu? Gelin yazının devamında Microsoft Hololens’in artılarını ve eksileri tartışalım.


Microsoft Hololens’in Fiyatı!


Kuşkusuz cihaza verdiğimiz ilk eksi puan buradan başlıyor. Normal bir kullanıcının bu cihazı kullanıp, daha çok sosyalleşeceğini düşünmesi beklenemez. 1 Kasım 2017’de Microsoft’un kendi blogunda Hololens’in Türkiye’ye geleceği belirtilmiş. 3000$ geliştirici ve 5000$ ticari olmak üzere 2 farklı sürümü bulunan Hololens aslında fiyatı cep yakacak türden bir gözlük. Şahsen ben Microsoft Hololens’i kullandıktan sonra böylesine yüksek bir fiyatı hak etmediğini düşündüm. Zaten şu anda Türkiye’de bu cihazı üniversitelerde ARGE projelerini geliştirmek dışında kullanan birisine rastlamadım.


Genel Olarak Microsoft Hololens Deneyimim!


Cihazı ilk taktığım anda karşımdaki duvarda sanal bir hologram görmem beni gerçekten etkiledi. Ancak 10 – 15 saniye sonra bu durumun sanki uzakta bir projektör ekran varmış ve ona bakıyormuşum gibi olmasından bir farkının olmaması hayal kırıklığı yarattı. Aslında ben tanıtım filmindeki gibi çeşitli uygulamaları sürekli bir yerlere tek harekete ile koyabildiğim, istediğim ekranı yakınlaştırıp uzaklaştırabildiğim bir cihaz hayal etmiştim. Ancak yeni ekran açılırken bile o ekranın hangi uzaklıkta ve ne tarafta olacağını Microsoft Hololens kendisi belirliyor. Cihazı ilk kez kullanıyorsanız bir ekrana girip çıkma işlemini başarmak bile birkaç dakika boyunca test etmenizi gerektiriyor onu da söylemeliyim. Uygulama geliştirici arkadaşlar cihazla totalde 20 saat gibi bir kullanım süresi geçirdikten sonra daha yeni yeni keşfedebildikleri dile getirdiler.



Eğer gözlüklü biriyseniz, bu cihaz kesinlikle size göre değil çünkü gözlüğünüzle birlikte kullanamıyorsunuz. Benim test ettiğim uygulamalarda ise sürekli bir çökme problemi yaşadık. Ayrıca aşağıdaki videoda belirttiğim gibi Microsoft Hololens buruna cidden sağlam bir baskı uyguluyor. Yarım saat kullandıktan sonra eminim ağrıdan dolayı kullanmak istemeyeceksinizdir.


Sonuç olarak bu gelişecek bir teknolojinin atası sayılabilecek bir cihaz. İlk akıllı telefonları düşünün ve şimdiki geldikleri konumu. Eğer bu cihazı bir şekilde, günlük hayatta herkesin kullanabileceği kadar basit, yeterince uygulama ile gelişmiş ve fiyat açısından insanları üzmeyecek bir teknoloji olursa gelişeceğine inanıyorum. Sonuçta bu teknoloji ile insanlar araba kullanırken trafik kurallarına daha iyi uyabilir, İş toplantısı sırasında aradığı dökumanı saniyeler içerisinde duvara monte edebilir, hatta yüz tanıma teknolojisi entegre edilmiş bir uygulamayla gerçek dünyada yüzüne baktığınız insanın sosyal medya paylaşımlarına kadar görebilirsiniz.


Bir önceki yazımda, iş görüşmeleri ya da diğer adıyla mülakatları sırasında ne tür sorular sorulur? Ne gibi cevaplar vermeniz gerekir ondan bahsetmiştim. Eğer merakınız var ise buraya tıklayarak habere gidebilirsiniz.


Kullanılan Etiketler: Microsoft hololens, hololens nedir, microsoft, sanal gerçeklik, gözlük, gerçeklik, oculus VR, Microsoft Windows, microsoft hololens nedir, microsoft hololens fiyat, microsoft hololens development edition, microsoft hololens fiyatı, microsoft hololens türkiye, microsoft hololens satın al, microsoft hololens inceleme, microsoft hololens unboxing, microsoft hololens Türkçe, microsoft hololens nedir, microsoft hololens inceleme, microsoft hololens, microsoft hololens fiyatı, microsoft hololens hologram, microsoft hololens ilk izlenim, microsoft hololens türkçe İnceleme, microsoft hololens room, microsoft hololens türkiye, microsoft hololens tanıtım, microsoft hololens virtual reality, microsoft hololens sanal gerçeklik, microsoft hololens arttırılmış gerçeklik, Donanim Haber, Multiplayer, Ufuk Tarhan, HHK Replik, kodverse

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir