Türkiye’de Vikipedi engeli hakkında 3 önemli gerçek!

15 Ocak 2001 tarihinde “Özgür Ansiklopedi” sloganıyla hayatımıza giren Vikipedi (İngilizce adıyla Wikipedia) geçtiğimiz günlerde Türkiye üzerinden erişime kapatıldı. Siteye VPN kullanmadan girmeye çalışan kullanıcılar kalbi kadar tertemiz bir sayfayla karşılaştılar. Eminim Vikipedi’nin kapatılmasına üzülenler olduğu kadar sevinenler de olmuştur. 1 Mayıs 2017 tarihinde Habertürk’ün websitesinde yayınlanan Murat Bardakçı’nın yazısından bunu anlayabiliyoruz. Hatta o kadar iyi anlayabiliyoruz ki Vikipedi de Vikipedi tanımını arayınca bile kendisine ulaşmış olduk. Tabiki VPN kullanarak girdik efendim. Peki, neydi bu nefret ve sevginin gerçek sebepleri? Gelin haberimizde birlikte öğrenelim.


Tarafsız ve Özgür Ama Yanlış Bilgi Kurbanları


Bildiğiniz gibi Vikipedi aslında üniversite öğrencilerine çok bir anlam ifade etmese de lise, ortaokul ve ilkokul öğrencilerinin başlıca ödev yapma kaynaklarından biri olmuştur. Hatta eminim ki üniversitede akademik makale yazmaya başladığınız o gün, hocanız size Vikipedi’yi kaynak olarak kullanamazsınız dediğinde telafisi olmayan, psikolojik yardımla çocukluğunuza dönseniz bile atlatamayacağınız ağır travmalar yaşamış olabilirsiniz.


Aslında bunun nedeni oldukça basit ve anlaşılabilir olmalıydı. Doğruluğu ispatlanmamış her bilgi, yanlış bilgi olabilir gerçeği. Çünkü Vikipedi’nin en önemli özelliği açık kodlu ve herkes tarafından değiştirilebilir olmasıdır. Sonuçta Vikipedi herhangi bir sözlük platformu gibi yazarların düşüncelerini objektif olmayarak paylaştıkları bir platform değildi. Bizlere tarafsız, politik olmayan doğru bilgiyi aktarmaya çalışıyordu. Internet tabanlı kütüphane mantığı, kitap okumayan ülkemizde her ne kadar çabucak benimsenmişse de doğru bilgiye ulaşma konusunda çoğu zaman bu sebeple yanılgıya düştüğümüzü kabullenmek gerek.


One Minute Wikipedia


İşe bir de politik açıdan bakmak gerekirse aslında gene birilerini kınadığımız günlerden birini yaşıyoruz. Birkaç güne yine bunları unutup, Vikipedi açılınca eski mutlu günlerimize döneceğiz. Ancak, bu tarz olaylara öyle alışır olduk ki mahallenin simitçisi Ahmet amca bile artık VPN nedir? Nasıl kullanılır? Bilgi sahibi oldu. İstemediğimiz bir şey olduğunda, pardon burayı düzeltmem gerekiyor ki aslı şöyle olacak; bizi yönetenlerin istemediği bir şey olduğunda, sorunlu parçayı değiştirmek ya da onarmaya çalışmaya gücümüz yetmiyorsa fişini çekiyoruz.


Bu durumu şöyle de özetleyebiliriz aslında. Küçükken atari kasetlerimiz bozulduğu zaman içine tüm gücümüzle üflerdik ve tekrar taktığımızda çalışmış olurdu. Şimdi Türkiye bizim çok sevdiğimiz atarimiz olsun. Vikipedi’yi de en sevdiğimiz atari kasetimiz olarak düşünelim. Üfledik, üfledik ne yaptıysak çalıştıramadık. Sonra abimize söyledik. Abimiz de yönetici oluyor. Geldiği gibi olaya müdahale etti ve sen benim kasetimi bozmuşsun, atarinin adaptörü de çok ısınmış deyip atariyi kapattı. Aman Allah’ım o ne büyük bir acıdır? Hissettiniz değil mi? Şimdi saygıdeğer büyük abimizden adaptörün soğuduğunu söylemesini ve kaseti yerine takıp tekrar çalıştırmasını bekliyoruz. VPN kullanan arkadaşlar da harçlıklarıyla kendilerine yeni bir adaptör almış çakal Carlos’lardır efendim.


Jimmy Abimizi Çok Kızdırdık


Vikipedi kurucularından Jimmy Wales isimli abimiz diyor ki; bilgiye erişim önemli insan haklarımızdan biriymiş. Bu mücadelede Türk halkının yanında olacağını söylemiş. Şimdi Jimmy abiciğim, iyi diyorsun hoş diyorsun, temel insan hakları vs. çok mükemmel şeyler bunlar da, biz ne yapalım? Sizi kınıyoruz, eleştiriyoruz ama bizi takmıyorsunuz ki? Yöneticilerimizin bizim bile daha ne olduğunu bilmediğimiz 4 maddelik istekleri varmış yani neden bu kadar büyütüyorsunuz? Bizim yöneticilerimiz de “Keserim topunuzu burada oynamayın!” diyen anne-babalar gibi olabiliyor, ne olur da siz alttan alsanız bu seferlik? Hemen bir sitem, bir bağırış bir çığırış. Seni severiz abisi ama önce o elini bir indir kardeşim. Sonra konuşalım.


Bir önceki yazımda çok heyecanlı ve gerilim dolu fantastik-kurgu vs. ne ararsan bulduğun Siri’nin baş düşmanı Luna’dan bahsetmiştim. Hala merak ediyorsanız buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Eh bugünlük de benden bu kadarlık diyerek kaçıyorum.


İyi geceler Türkiye. Her nerede teknolojikleşiyor ya da teknolojikleştiriliyorsanız.


Kullanılan Etiketler: Habertürk, Jimmy Wales, Murat Bardakçı, t.c vikipedi, Vikipedi, Vikipedi kurucusu, vikipedi neden, vikipedi neden açılmıyor, vikipedi neden engellendi, wikipedia neden açılmıyor


Türkiye’de Vikipedi engeli hakkında 3 önemli gerçek!” için bir yorum

  • 2017-08-20 tarihinde, saat 11:49
    Permalink

    her şeye bi engelll bıktım vallaaa….s

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir