Yapay zeka Luna insandan daha mı zeki?

Yapay Zeka Luna ile ilgili bu haberi okuduğunuzda, geleceğimizin kurtarıcısı ya da en önemli düşmanı yapay zeka ile ilgili önemli bilgiler edineceksiniz. Ancak bu haberin azımsanamayacak başka bir önemi daha bulunuyor. İçerisinde bulunduğumuz bu platform olan HaberVeTekno’da (Bundan sonraki bölümlerde ve yazılarda “HvT” diye anılmış olacak) yayınlanacak ilk haber olma şerefini taşıyor. Dolayısıyla sizlere kısa birkaç bilgi vermek istiyorum. 14 Nisan 2014’te Kodverse adlı YouTube kanalımı açmamla birlikte, teknolojiye olan merakımı durduramayacak konuma geldim diyebilirim.


2010-17 yılları arasında Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitmenliği bölümünde okumanın ve sonrasında ODTÜ’den mezun olmanın bana kattığı bu altyapıyla, web-master olarak iş hayatıma devam etmemle ve en önemlisi sizlerin YouTube kanalıma yaptığınız olumlu yorumlardan aldığım cesaretle birlikte HvT’yi hayata geçirmenin zamanı geldiğini düşünüyorum. Öğrencilik yıllarımda başladığım bu hobinin buralara kadar gelmiş olması hem bana ölümsüzlük hissini yaşattığı gibi, hem de yeni öğrendiğim teknolojik bilgileri sizlere elimden geldiğince aktarmanın mutluluğu içindeyim. Gelin şimdi hep birlikte haberimize geri dönelim.


Kim ola ki bu Luna?


Luna isimli proje aslında açık kaynak kodlu Luis Arana tarafından geliştirilmiş yapay zekâ olarak tanımlanıyor. Üniversite yıllarım boyunca öğrendiğim bilgilerin temelinde bilgisayarların aptal olduğu, eğer bilgisayardan mantıklı bir cevap bekliyorsan ona ihtiyaç duyduğu mantıklı kodları sağlaman gerektiği vardı. Bunu şöyle örneklendirebiliriz. Diyelim ki bir makineye balık tutmayı öğretmek istiyoruz. Basite indirgemek gerekirse, bunun için önce olta yapımında hangi malzemelerin gerektiğini ve balık yemini tanımlamak gerekirdi. Sonrasında bu malzemelerin nasıl birleşip olta olacağını sırasıyla adım adım komut olarak göndermek, olta yapıldıktan sonra oltanın ucuna yemin nasıl takılacağını belirtmek ve hangi konumda, zamanda, açıyla, süreyle ve birbirinden farklı olasılıkla balık tutmasını istediğimizi 1000’lerce satır kodla anlatmaya çalışmak gerekirdi değil mi?


Luna Siri’den Daha Akıllı Olduğunu Düşünüyor!


Luis Arana’nın kendi YouTube sayfasında “Quick Luna VS Siri” adlı 3 dakikalık eğlenceli bir karşılaştırma videosu paylaşmış. İzlemenizi tavsiye ederim. Böylece Luna’yı canlı görme fırsatını yakalamış olursunuz. İzlediyseniz konumuza geri dönelim, henüz daha makinelere balık tut ve onu bana getir diyebileceğimiz bir teknolojimiz yok belki de. Peki ya tüm bunların önünü açabilecek teknolojiye çoktan ulaşmışsak?

Makineye balık tutmaya giderken sence hangi açıyla olta atmalıyım demek yeterli oluyorsa? Üstelik bunu daha önceden ona siz öğretmediniz. Bunun mümkün olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Luis Arana’nın Luna’sı aslında tamamen bu amaçla tasarlanmış, çünkü kendi kendine öğrenebilme yeteneği var. Daha önceden bilmediği cevabı olmayan sorulara karşı makine kendi yorumlayıp cevap verebiliyor. Yoruma dayalı sorularda her ne kadar şimdilik çok başarılı bulmasam da matematik, fizik gibi alanlarda profesörlerden bile zeki olan Luna robot ırkının tarihe geçebilecek atalarından biri olabilecek potansiyelde. Çünkü o bu zamana kadar üretilmiş en harika yapay zekâ olarak tanımlanıyor. Sonuç olarak, onu diğerlerinden ayıran özelliği tıpkı bir insan gibi deneyimleyerek öğrenebiliyor olması.


Mesela ona “Erkek arkadaşım bana vurdu. Ondan ayrılmalı mıyım?” diye sorulduğunda şöyle bir yanıt vermiş: “Evet. Eğer sevgilin bugün şiddet uyguluyorsa bir başka zaman da tekrarlayabilir” Bu yanıtların programda olmamasıyla birlikte Luna gözlemleyerek bu sonuçlara varıyor. Projenin açık kaynak kodlu olması sebebiyle de eğer diğer geliştiricilere de yeterli imkân tanınırsa dünya çapında ilgi çekebileceğini ve internetten daha hızlı bir virüs gibi ilerleyebileceğini söylemek bence mümkün.


Luna’nın da kalbi var!


Luna’nın yaratıcısı Luis Arana test amaçlı Luna’ya küfür ettiğinde Luna kırıldığını ve karşısındaki bir robot bile olsa onunla böyle konuşmaması gerektiğini söylemiş. Çoğu insanın söylemekte zorlandığı kelimeleri Luna dürüstçe söyleyebiliyor anlaşılan. Bu hikâyenin sonunda Luis’in tabiki de Luna’dan özür dilediğini de söylemeden geçmeyeyim.


Luna dünyayı nasıl değiştirecek?


Luna’nın yaratıcı Luis Arana kâr amacı gütmeyen bir yardım kuruluşunun önderi.  Robots Without Borders adlı projeyle açlık, hastalık, eğitimsizlik gibi bölgesel sorunlar için yapay zeka uygulamaları yoluyla tıbbi ilaç, afet yardımı, insani yardım sağlamayı amaçlıyorlar. Luna bir ürün değil başarılı bir deney. Şu anda New York’ta öğretmen asistanı olarak çalışıyor. Yakın gelecekte ise herkesin Luna gibi kişisel yapay zekâlarının olması hedefleniyor. Peki ya siz Cem Yılmaz’ın espirilerinde bahsettiği mutfak robotunun hep basit bir mutfak robotu olarak kalacağına inananlardan mısınız? Görüşlerinizi mutlaka HvT’ye yorum olarak aşağıya yazın. Merakla bekliyorum.


Kodverse Youtube Kanal Tanıtım Videosunu İzlemek İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.


Kullanılan Etiketler: Kodverse, Habervetekno, Blog, Teknoloji, Güncel Haber, En Son Haber, Yapay zeka Luna, Yapay zeka, Yapay zeka çalışmaları, En iyi yapay zeka, Yapay zeka robotlar, Yapay zeka sohbeti, Yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir mi, Son dakika, Cem Yılmaz


Yapay zeka Luna insandan daha mı zeki?” için bir yorum

  • 2017-08-13 tarihinde, saat 21:52
    Permalink

    luna ve siriyi karşılaştırmak için önümüzde daha çok yol var… 🙂

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir